Jurnal 5 : Masaalah dan tekanan?

2 comments
Pin It
"Alhamdulillah, atas kesempatan dan waktu yang diberikan oleh Allah untuk menulis sedikit catatan agar dapat memberi inspirasi dan suntikan semangat kepada sahabat handai serta pembaca umumnya. 

Mungkin tajuk di atas kelihatan "selective" terhadap medan pembaca, tetapi initipati sebenar di dalam nukilan artikel ini lebih bersifat umum dan terbuka. Penulisan ini juga adalah penulisan bersifat sedikit formal dan tidak formal. 

Walaubagaimanapun, penulisan ini lebih bersifat inspirasi dan motivasi seperti penulisan dari seorang penulis istimewa, Nick Vujicic. Mungkin penulisan ini tidak sehebat beliau, tetapi mudah-mudahan penulisan ini mampu memberikan sedikit sumber inspirasi kepada pembaca"

Jurnal 5:

31 Ogos 2014

"Argh!! down giler hari ni... -_-' ", "Result semester kali ni jatuh teruk, rasa stress ya amat!", "Aku kena tikam belakang oleh kawan sendiri, rasa tertekan pun ada", "Kenapa tidak ada siapa pun memahami perasaan aku!", "Dimalukan di depan orang ramai tadi, down giler!", "Hari ni kena marah, stress!!!"

Pernah rasa tertekan? "Down giler"?" Aloner"? Sebagai manusia, kita tidak akan terlepas dari perkara tersebut. Jika ada mereka yang seumur hidupnya aman, bahagia dan sentosa, sesungguhnya dia sedang berada di syurga! Hakikatnya, sebagai manusia yang masih bernyawa di atas muka bumi, kita tetap tidak akan terlepas dari tekanan dan masaalah.

"Anda tertekan? Ingin tahu bagaimana menguruskan stress? Ikut serta bersama kami di kem pengurusan stress aman sentosa"

Pernah dengar tak ala-ala slogan di atas? Jika manusia hari ini tidak ada masalah, maka tidak akan wujud kem-kem seumpama di itu. Listen! Listen! Listen! Kucing pun ada masalah, ikan paus pun ada masalah, harimau pun ada masalah, awak pun ada masalah!

Saya bukanlah orang yang terlalu pandai dan terlalu bagus dalam menguruskan stress dan masalah. Cukuplah hari ini saya mengambil peluang untuk sekadar berkongsi bagaimana untuk mengawal diri dan menjaga emosi ketika menghadapi sebarang tekanan. 

Baik! Mari saya tunjukkan caranya.

1. Kembali kepada "Engineer" manusia

Dunia? Allah swt telah menciptakan dunia itu dengan pelbagai hiasan dan kecantikan yang mampu mempersonakan mata dan hati. Tetapi, dunia itu sifatnya bukan syurga yang hakiki. Bahkan disebalik kecantikan dunia, terletaknya duri-duri dan lautan berapi.

Kenapa Allah ciptakan dunia itu bersama-sama kesusahan dan kepayahan? Kalaulah ciptaan dunia itu tidak ada sebarang kesusahan dan kepayahan, jangan panggil dunia itu dunia, tetapi syurga! Bayangkan jika manusia itu terus leka dan tenggelam dengan kecantikan dunia, bagaimana seorang manusia itu ingin kembali mengingati sang pencipta?

Maka Allah swt menciptakan kesusahan dan kepayahan itu agar manusia kembali menyerah diri kepadaNya. Kerana manusia itu tahu, tidak ada sesuatu pun yang boleh selesaikan masalah dirinya melainkan Allah! Maka, setiap kali kita dihurungi masalah dan tekanan, kembalikan diri kepada Allah dengan beribadat kepadaNya.

Ibadat? Amalan wajib dan sunat?  Jika tidak ada ruh yang menusup masuk ke dalam hati maka masalah itu tetap tidak akan berkurangan. Bercakaplah selalu kepada Allah setiap kali selepas ibadat. Bagaimana? Doa! Jangan baca doa bahasa arab yang kita tidak faham lepas tu belah dari tikar solat. Maka masalah itu tetap tidak akan hilang.

Berdoalah kepada Allah dalam bahasa yang kita fahami dengan penuh penghayatan dan pengharapan kepada Allah. Selepas itu katakanlah bahawa kita sebenar-benarnya menyerahkan urusan kehidupan ini kepadaNya setelah puas berikhtiar dan berusaha. Ingatlah, Dia akan mencukupkan segala keperluan buat diri kita sekiranya diri kita menyerah sepenuhnya kepada Allah.

Yakin, Yakin dan tetap Yakin. Allah pasti akan membantu kita. Jangan sesekali berkata begini,

"Kenapa doa aku engkau tidak dengar ya Allah???", "Ini adalah tidak adil buat diri ku ya Allah!", "Kenapa kehidupan aku mesti begini ya Allah?"

Jangan! Tetapi berdoalah sebegini (Contoh sahaja) dengan sesungguh-sungguhnya

"Ya tuhanku yang Maha Mulia dan Maha Mendengar, aku yakin engkau dengar setiap dari doa-doaku, pengharapan dan keyakinan diriku terhadapmu tidak akan pernah putus sehingga terputusnya nyawaku, bahkan aku yakin, setiap apa yang engkau beri adalah yang terbaik buat diriku, maka aku redha dan syukur atas ketentuanmu"

Yakinlah kepada tuhanmu...

2. Hubungi ibu dan ayah

Doa seorang ibu kepada anaknya itu sangat makbul dan didengari oleh Allah. Hebat bukan? Adakah kita tidak melihat itu adalah salah satu dari jalan keluar? 

Jangan berasa sombong dan ego untuk menghubungi ibu dan ayah. Jangan pula ketika ada masalah sahaja baru kita nak berhubung. Tidak baik begitu. Hubungilah mereka secara berkala dan keraplah memohon doa dari mereka.

Ingat, jika kita gembirakan hati kedua ibu dan ayah, maka Allah akan berikan kelapangan demi kelapangan di dalam kehidupan. Jika kita ada masalah dan pertelingkahan dengan kedua ibu dan ayah, lupakan sahaja. Ya, lupakan!

Apalah sangat perselisihan itu dari beban kesusahan mereka membesarkan kita? Jika mereka kurang memberikan kasih sayang kepada kita, maafkan mereka! Jika mereka membuat kita sakit hati, maafkan mereka! Jika mereka membebankan hati kita, maafkan mereka! Ya, Maafkanlah mereka.

Doakanlah keseahteraan buat mereka dan lupakan segala kekurangan yang mereka telah beri. Gembirakan hati mereka setelah itu dan mohonlah doa dari mereka. Maka anda akan bahagia selepas itu. Percayalah! Kadangkala hati yang sempit dan penuh masalah datangnya dari kurangnya keberkatan ibu dan ayah. 

Sayangilah mereka tidak kira sejauh mana kesalahan diri mereka kepada anda. Kebahagiaan itu adalah milik anda sekiranya anda melakukan perkara tersebut.

3. Sahabat yang mendengar dan memberangsangkan

Sahabat yang mendengar dan memberangsakan? kenapa mesti memberangsangkan? Jika sahabat itu hanya mampu mendengar semata-mata, maka masalah itu tetap akan membelengu diri anda. Cari lah orang yang mendengar dan selepas itu menaikkan kembali semangat diri anda.

Jika anda hanya bercerita kemudian sahabat itu berkata, "Ooo.. ok, sabarlah, kemudahan itu ada di mana-mana, krik.... krik.... krik..." Maka lebih baik anda bercakap dengan dinding! hehe.. gurau...

Carilah sahabat yang berkata begini setelah anda menceritakan masalah,

"Ooo... Ok, sabarlah, kemudahan itu ada di mana-mana, beginilah, buka surah sekian-sekian, baca terjemahaan di situ.. Allah ciptakan masalah sebegini sebab Dia sangat sayang kepada kau, dan kau sebenarnya adalah orang yang bertuah dan terpilih! InsyaAllah, aku yakin kau pasti boleh selesaikan masalah tersebut, aku ada cadangan untuk selesaikan masalah tersebut, terpulanglah untuk ikut atau tidak... cadangannya begini....."

Kan? baru rasa semangat sket nak dengar feed back dari kawan tu. Kalau dengar lepas tu jawab dua tiga perkataan dan kemudian diam atau tukar topik lain.... Lebih baik bercakap dengan..........

Sahabat yang baik adalah sahabat yang suka memberi nasihat yang penuh hikmah melebihi pujian, bahkan sahabat yang lemah adalah sahabat yang berlebih memberi pujian dan tidak mampu memberi nasihat yang berhikmah, manakala sahabat yang buruk pula adalah sahabat yang kasar dalam memberi nasihat dan tidak mampu menghargai.


4. Anda perlukan diri sendiri

Saya suka bercerita bahagian ini. Maka ini adalah langkah yang terakhir yang mampu saya berikan setakat ini. Setiap kali ada masalah, letakkan telapak tangan kanan di atas dada dan berkatalah begini (Contoh semata-mata),

"Azlan, sabarlah, insyaAllah ada kemudahan dari Allah...."

Berkatalah sebegitu berulang kali dan urutlah dada anda dengan penuh lembut dan belaian kasih sayang. Kadangkala anda perlukan diri anda sendiri untuk menyelesaikan masalah dan tekanan tersebut. Keluarlah bersendirian di tempat-tempat yang menenangkan dan rehatkan diri.

Kehidupan dunia sememangnya memenatkan, banyak pula kesibukan manusia yang membelengu hati dan jiwa. Pergilah keluar merehatkan diri sendiri dan carilah ketengan di tempat-tempat yang jauh dari manusia. 

Jika anda tiada masa dengan diri sendiri, maka anda telah menyakiti diri anda sendiri! Diri anda sememangnya perlukan kasih sayang dari diri sendiri. Pergilah beruzlah (menyendiri) di masjid-masjid dan banyakkan masa mendekati Allah.

Kesimpulan

Pada hemat saya, anda tidak perlu belajar bagaimana menguruskan stress. Tetapi anda perlu belajar bagaimana menguruskan diri sendiri. Masalah dan tekanan itu sentiasa ada dan tidak akan pernah pergi. Larilah ke kutub utara sekalipun, anda tetap akan ada masalah. Hanya di syurga anda akan menikmati kehidupan yang bahagia tanpa masalah.

Setiap masalah dan tekanan ada jalan keluar, ambillah jalan yang positif untuk keluar dari masalah tersebut. Jauhkan diri dari perkara negatif dan bersabarlah. Sesungguhnya Allah sentiasa ada buat dirimu. 

Allah, ibu bapa, sahabat dan diri sendiri

Empat kunci yang saya mampu kongsikan kepada anda semua bagaimana untuk menghilangkan tekanan serta masalah. Mungkin tidak seberapa, namun inilah yang selalu saya lakukan sekiranya dibelengu masalah dan tekanan. Alhamdulillah, setakat hari ini semuanya masih boleh diatasi.

Wallahualam...
Pin It
Next Post Newer Post Previous Post Older Post Home

2 comments :

  1. Wah! Ada bakat menulis! Saya menantikan yang lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, jazakallah 依之汉 .. insyaAllah akan menyusul artikel yang lain... :)

      Delete

Powered by Blogger.